zondag 26 oktober 2008

#11 Ontdek wiki’s en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen

Een wiki is een website waarop gebruikers samen kunnen werken aan een document of een website. Zij kunnen eenvoudig content toevoegen, bewerken en verwijderen.

Weer vond ik het jammer dat het meeste leeswerk oftewel voorbeelden in het Engels waren, erg duidelijk was weer het filmpje wikis in plain english. Toen ik het filmpje had gezien dacht ik leuk, hier kan de bibliotheek toch ook heel wat mee doen. Bij de voorbeelden aangekomen, moet ik bekennen dat het totaal niet uitnodigend is om hier iets mee te doen. Ook het voorbeeld van Deventer kon me niet echt boeien. De map literaire dossiers had wel als eerste mijn aandacht, maar toen ik erover na ging denken, wanneer ga je dit gebruiken, of iets aan toevoegen? Niet dus. Hiervoor hebben wij onze databanken die tenminste betrouwbaar zijn. Wel leuk waren de geplaatste gedichten, maar wat voegt het toe, en wie nodigt het uit om hieraan deel te nemen? Een paar fanatiekelingen maar op deze manier mij niet in ieder geval. Ik vind dit toch meer iets voor grote bedrijven, congressen of de medische wereld, waar nieuwe/laatste bevindingen samen gedeeld kunnen worden.

En dan Wikipedia, de online open-community encyclopedie, de grootste en bekendste wiki van het web. Op internet vond ik een artikel over wikipedia, hoe machthebbers hun eigen wiki-geschiedenis vervalsen. Was het ook niet dat iemand van ons n.a.v. een Aladin vraag (of Aladin bijeenkomst) erachter kwam dat iets verkeerd vermeld stond in Wikipedia. We gaan er ondertussen vanuit dat dit een juiste encyclopie op internet is, maar dit kan dus onbetrouwbare en onjuiste informatie bevatten en wordt toch massaal gebruik. Niemand die de informatie checkt. (Ik tenminste niet).

1 opmerking:

Anoniem zei

Maar wat als jij er gewoon achter komt dat iets in wikipedia niet klopt? Dan hou jij het dus in de gaten, en kun je het ook wijzigen. Zo zijn alle gebruikers dus ook weer verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid, toch?