maandag 27 oktober 2008

carspotters opgelet vanaf donderdag in de Bon Jovi

Ja hoor, ik heb hem.
Na vele jaren wachten is het eindelijk zover.
Afgelopen woensdag is manlief met een Duitse kennis half Duitsland doorgereden om mijn nieuwe 2e hands autootje op te halen. Nou was die Duitse kennis een autohandelaar die al gauw iets te duur vindt en bij de onderhandelingen zomaar weg kan lopen. Dus de hele dag in spanning gezeten want ik kon telefonisch maar geen contact krijgen. Toen ik 's avonds van het werk thuis kwam stond ie op de oprit en zag er beter uit dan verwacht.
Donderdag kon ik de hele middag uit het raam kijken hoe mooi die eruitzag, erin rijden werdt me afgeraden i.v.m. de tijdelijke Duitse kentekenplaten.
Vrijdagochtend om 8 uur stonden we bij de RDW in Almelo voor typegoedkeuring en het invoeren. Klein mazzeltje was dat de douane te beroerd was om naar buiten te komen om de auto te bekijken.
Is ook wel veel moeite voor een oud bakkie uit '96, alleen deze had nogal wat extra's, wat weer van invloed is op de kosten voor de BPM. Mooi meegenomen dus.
De auto staat nu bij de garage en is inmiddels probleemloos APK gekeurd. Nu is het wachten op het nieuwe kenteken, wat max. 4 dagen kan duren.

Dat mannen anders naar auto's kijken dan vrouwen blijkt wel weer. Ik had op internet al verschillende eenvoudige golfjes gevonden, maar op aanraden van mijn broer moesten we toch deze als eerste gaan bekijken. Ik rij dus straks in een Golf cabrio (bon jovi:p), met getint glas, extra brede banden, speciale velgen, verwarmde buitenspiegels, dubbele uitlaat, met spoilers en hij is ook nog eens verlaagd. Het eerstvolgende wat nu op mijn verlanglijstje staat is een tomtom die drempels aangeeft.

#12 Spelen in de zandbak van de 23 Dingen wiki

Deze opdracht was een makkie, en ik ben hier niet al te lang mee aan het spelen geweest.
Ik hou niet zo van vieze handen.
Het gaat er tenslotte om dat je weet wat er mogelijk is. Ik heb wat toegevoegd aan favoriete muziek, zie ook mijn 23 dingen wiki.
De site begon al een beetje anders als die van favoriete sport, niet zo duidelijk en er werd met een link gewerkt i.p.v. meteen je favorieten op de beginsite te zetten.
Ik heb het een beetje aangepast en het is nu wel een beetje dubbel, maar goed ik ben aan het editten geweest.

Ook heb ik bij de favoriete weblogs een link naar mijn cursusblog gezet. Ik ben nummertje 179.

zondag 26 oktober 2008

#11 Ontdek wiki’s en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen

Een wiki is een website waarop gebruikers samen kunnen werken aan een document of een website. Zij kunnen eenvoudig content toevoegen, bewerken en verwijderen.

Weer vond ik het jammer dat het meeste leeswerk oftewel voorbeelden in het Engels waren, erg duidelijk was weer het filmpje wikis in plain english. Toen ik het filmpje had gezien dacht ik leuk, hier kan de bibliotheek toch ook heel wat mee doen. Bij de voorbeelden aangekomen, moet ik bekennen dat het totaal niet uitnodigend is om hier iets mee te doen. Ook het voorbeeld van Deventer kon me niet echt boeien. De map literaire dossiers had wel als eerste mijn aandacht, maar toen ik erover na ging denken, wanneer ga je dit gebruiken, of iets aan toevoegen? Niet dus. Hiervoor hebben wij onze databanken die tenminste betrouwbaar zijn. Wel leuk waren de geplaatste gedichten, maar wat voegt het toe, en wie nodigt het uit om hieraan deel te nemen? Een paar fanatiekelingen maar op deze manier mij niet in ieder geval. Ik vind dit toch meer iets voor grote bedrijven, congressen of de medische wereld, waar nieuwe/laatste bevindingen samen gedeeld kunnen worden.

En dan Wikipedia, de online open-community encyclopedie, de grootste en bekendste wiki van het web. Op internet vond ik een artikel over wikipedia, hoe machthebbers hun eigen wiki-geschiedenis vervalsen. Was het ook niet dat iemand van ons n.a.v. een Aladin vraag (of Aladin bijeenkomst) erachter kwam dat iets verkeerd vermeld stond in Wikipedia. We gaan er ondertussen vanuit dat dit een juiste encyclopie op internet is, maar dit kan dus onbetrouwbare en onjuiste informatie bevatten en wordt toch massaal gebruik. Niemand die de informatie checkt. (Ik tenminste niet).

#10 Social bookmarking en Del.icio.us

Delicious is een online social bookmark manager, waarmee je een webpagina tot favoriet kunt maken en waarmee je door middel van tags de site beter terug kan vinden.
Je kunt dit voor jezelf bewaren maar ook delen met anderen.

Nou was Delicious niet helemaal nieuw voor mij. Bij informatie-service zijn we al een tijdje bezig om onze digihelp in Delicious te zetten, en ik moet zeggen dat dit heel prettig werkt. De lol van Delicous is dat je tags toevoegd die voor jou (en anderen) logisch en duidelijk zijn en dat je de geleerde trefwoordnormen loslaat.
Met de omschrijvingen en het toevoegen van tags had ik in het begin (en ook nu nog wel eens) moeite en was bang om het verkeerd te doen.

Ik gaf in een vorig bericht al aan dat ik voor persoonlijk gebruik Delicious niet zo handig vond, omdat mijn favorietenlijstje net zo makkelijk werkt. Ik heb toch maar een eigen account aan gemaakt. Deze is te vinden in: mijn delicious.
Het is wel leuk om dan ff stiekem te kijken bij mensen die dezelfde favorieten hebben en wat zij nog meer hebben toegevoegd, zodoende kom je nog meer leuke sites tegen. Dit had ik op het werk eigenlijk nog nooit gedaan. Keek niet verder dan m'n neus lang was (is).

maandag 13 oktober 2008

#9 Mijn visie op Web 2.0

Ik moet zeggen dat ik gigantisch tegen deze cursus opzag, en had er bij voorbaat al helemaal geen zin in. Maar... ik vind het tot nu toe zinvol en erg leuk om doen. Veel geleerd en zie al heel wat mogelijkheden om deze te gebruiken in de bieb. Toch denk ik persoonlijk dat mijn weblog op houdt te bestaan na afloop van deze cursus en ook mijn flickr en picasa account, en de rest wat allemaal is aangemaakt. Ik zit niet zo te wachten op het delen van persoonlijke dingen op het net. RSS (en ook alvast delicious) is een mooie uitvinding, maar in persoonlijk pc gebruik kan ik het af met m'n favorietenlijstje zonder netvibes. Voor het gangsterspel gebruikte ik al verschillende sites om leuke plaatjes te maken.(http://photobucket.com/, http://www.pimpjeprofiel.com/ en http://tinypic.com/, hier ging ook een wereld voor me open. Fotobewerken is leuk om te doen, en zie voor afdeling E&C en voor het promoten van activiteiten en cursussen op de website van de bieb hier wel mogelijkheden, maar voor de rest vind ik het toch ongein sites.
RSS gebruiken we nu voor de nieuwe aanwinsten, maar zou ook goed gebruikt kunnen worden bij onze aangeboden cursussen en activiteiten, en ook omgekeerd kunnen wij bij het inlichtingenbureau ook interessante feeds ontvangen, maar dan zou er eigenlijk eerst iemand het kaf van het koren moeten scheiden, en kijken wat voor ons van belang is, anders is het leeswerk teveel.
Als we input willen hebben van onze gebruikers moeten we eerst onze lezers op de hoogte brengen, hier wordt al aan gewerkt en cursus weblog maken en RSS staan al op het programma, gevolgd door 23 dingen???. Ook moeten we onze website aanpassen, die is te statisch en nodigt niet uit om op welke manier dan ook interactief bezig te zijn. Omdat mensen slecht lezen zou het mooi zijn om hyperlinkjes te gebruiken en door filmpjes uitleg te geven (bijv nieuwe cataogus, gebruik zoek en boek, easy bieb, makkelijk lezen plein, en noem maar op). Het aanmaken van verschillende weblogs is ook wel interessant, die dan vervolgens beheerd worden door specialisten. Ik denk hierbij aan onderwijs, klachten of ideeën, leesclubs, boeken die indruk hebben gemaakt, leestips etc.

woensdag 8 oktober 2008

#8 vervolg: pimp je uiterlijk


Ik lees zelfs de krant al anders. Let niet op de koppen maar zie blijkbaar alleen de www-tjes. Zaterdag stond naast een www-verwijzing naar enge spinnen deze link in de krant: http://www.styletoday.nl/make-over. Ontzettend leuk om mee te spelen. Het maakt niet uit hoe belabberd je foto is, er valt toch nog wat van te maken. Zie je bleek, dan pleur je d'r wat rouge op, voor wallen zijn er brillen te keus, hangende oogleden verdoezel je met mascara en oogschaduw en kale plekken stop je onder de pet.
Als je een foto van jezelf wilt uploaden moet je wel een account aanmaken, maar dit is zo gebeurd.

Vooruitlopend op #9, zie ik deze toepassing heel goed te gebruiken voor de bibliotheek, met name gekoppeld aan het intranet, zodat we de foto's van het personeelsdossier wat op kunnen fleuren:p.

donderdag 2 oktober 2008

#8 Online plaatjes bewerken

Wat ontzettend leuk om te doen dit, en er ging weer een wereld voor me open. Ik heb verschillende dingen uitgeprobeerd. Weer vond ik de lijsten in Generator Blog en CustomSigngenerator erg onoverzichtelijk.
Soms liep de pc bij een bewerking vast en kon ik het programma of plaatje waar ik mee bezig was niet terug vinden, dus zaak om je voorkeuren toch ergens te organiseren of op te slaan.
In Picnik zijn de onderste opties om foto's te bewerken niet te gebruiken, hiervoor moet je betalen,

jammer dat ze dat pas vermelden als je klaar bent. (het gebruik van 23 dingen account is dan verstandiger).
Met Adobe Photoshop had ik al vaker gewerkt en vond ik toch wel makkelijker. Snippy kon ik niet downloaden, ik kreeg wel een schaartje in beeld maar kon er vervolgens niks mee doen.
Dit zal wel komen omdat ik op een oude pc zit (of ik heb er niks van gesnapt). Het uploaden van plaatjes die bewerkt waren ging soms tergend langzaam, en vele creaties zijn ook de mist in gegaan omdat ik te ongeduldig was.